Regel 1. Op jouw toneel gelden jouw regels.

Sjeng Verheijden

Regel 1. Op jouw toneel gelden jouw regels

Dit is dé basisregel voor iedere Regisseur en iedere Speler.

 

Ieder mens is anders, maar sommige waarheden zijn universeel.

We verwachten allemaal om gerespecteerd te worden en om gezien en gehoord te worden. Bovendien heeft ieder mens weer specifieke andere wensen in zijn of haar omgang met anderen.

 

Maar pas op, deze regel heeft grote consequenties, en we beginnen ons dat pas te realiseren als er iemand in ons leven is die zich niet aan onze basisregel houdt. 

Wanneer we ons realiseren dat dit bij een bepaald persoon het geval is, dan is het moment gekomen voor de Regisseur om na te gaan denken over hoe we verder gaan met deze persoon. Kortom, de Speler heeft behoefte aan een aanwijzing.

 

Het is op dit punt dat veel mensen aarzelen. We zijn allemaal van nature een beetje schichtig voor mogelijke wrijvingen of conflicten, en hebben daarom de neiging om veel te accepteren van anderen, ook als anderen over de grens gaan van wat voor jou toelaatbaar is.

 

Op het moment dat het accepteren van het gedrag van de ander tot een punt gekomen is dat de Speler werkelijk in het nauw komt, dan MOET de Regisseur overgaan tot actie. Dit is niet altijd een elegant en vloeiend proces, en de meeste mensen ontwijken dit dan ook door de andere persoon zoveel als mogelijk te ontwijken. Daarmee doet de Speler zichzelf ernstig tekort.

 

Eigenwaarde en zelfrespect worden juist opgebouwd op momenten dat de Regisseur voor zijn Speler gaat staan. Vriendelijk en warm waar het kan, kort en koud waar het moet en altijd, altijd, glashelder. Met duidelijk uitgesproken consequenties voor het geval de aanwijzing niet wordt nageleefd. Bedenk, een Regisseur discussieert nooit over zijn aanwijzingen. Hij legt ze graag uit, maar over de inhoud wordt niet gediscussieerd. Punt.

 

Een medespeler die jouw wetten met voeten treedt en jouw aanwijzingen verwerpt, kán uiteindelijk niet op jouw toneel zijn. Hierover is geen compromis mogelijk. In jouw stuk ben JIJ de Hoofdrolspeler en niemand anders.

 

Dit kan in sommige gevallen tot grote conflicten leiden. 

Denk bijvoorbeeld aan een relatie waarin de één de ander chronisch niet respecteert, klein houdt, of nog erger, vernedert of misbruikt. Beste Regisseur, hoe groot de gevolgen van een niet-gevolgde aanwijzing ook zijn, álles is beter dan iemand op je toneel te hebben die meer van je afneemt dan dat je gegeven wordt.Uiteindelijk ga je daaraan ten onder.

 Een Regisseur houdt altijd als een waakhond die balans in de gaten, in de wetenschap dat er altijd 8 miljard mogelijke medespelers zijn om het vacuüm te vullen. 

 

In het ultieme geval, als het écht niet anders kan,  zijn alle medespelers vervangbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X